Hoverboard sætter krav til jeres kommunikation, videndeling, fysiske formåen og evne til at lægge en god strategi for at nå et fælles mål. Vær opmærksomme på jeres kollegaer hele vejen igennem øvelsen og giv udtryk for de ændringer, som I opdager undervejs.
Det er verdens bedste øvelse
Fordi den indeholder mange aspekter, som kursuslederen kan fokusere på undervejs og efterfølgende. Øvelsen er fremragende til at sætte fokus på tillid, kommunikation, strategi, fælles mål, samarbejde, at være ét team, at have opmærksomhed på hinanden, at give udtryk for sig selv, mm. Der er mange parametre at skrue på undervejs, og kursuslederen/instruktøren kan nemt dreje på spilhjulet undervejs for at karikere profilerne eller for at skabe en anden dynamik.
Opgaven
I denne øvelse, bliver flere teams slået sammen (min. 3 teams og maks. 5-6 teams, maks. 33 personer).
De skal så sammen bevæge sig igennem en bane og hver gang de når et tjekpunkt, skal personen i midten bytte, så alle teams forhåbentlig får chancen.
Gruppen skal transportere en person gennem en bane. Personen skal stå på hoverboardet og de øvrige deltagere trækker i snorene for at holde boardet svævende cirka 10-15 centimeter over jorden.
For hver runde / tjekpunkt man når, modtager personen i midten en platform (læs under præmier).
Derfor er der også en god dialogopgave i hvem skal starte. For det fælles resultat skal de jo gerne i gang hurtigst muligt, men hvem er villige til at lade de andre starte?
Regler
- Personen på boardet skal hele tiden stå på sine fødder (må ikke sidde ned)
- Personen på boardet skal hele tiden have næsen (og fødderne) i samme retning som banen forløber
- Hvis personen på boardet mister balancen og falder ned på jorden, så starter hele teamet forfra
- Hvis hoverboardet rører jorden, så starter hele teamet forfra
- Hoverboardet skal under hele øvelsen holdes under knæhøjde
- For hver runde / tjekpunkt man når, modtager teamet med en i midten en platform (læs under præmier).
Udstyr
- 1 hoverboard (minimum 14 deltagere, maksimum 33)
- 2 hjelme
- Kegler til at markere banen
- 2 hulahopringe (til start og slut)
- Hulahopringe til præmie
Rollen som instruktør
Som instruktør kan du være ansvarlig for øvelsen, hvor du står for introduktionen, men det kan også være din kursusleder eller en anden instruktør, der forestår introduktionen. Afstem dette før arrangementsstart. Hvis du forestår introduktionen kan du gå ud fra følgende:
- Lad dem tage plads rundt om hoverboardet, som du har lagt med pladen i startringen og snorene strakte ud fra pladen som solstråler. Så står du selv på pladen i midten og har hjelmen liggende klar foran dig eller i hånden.
- Det jeg står på lige nu er et hoverboard – i har formentlig alle sammen set filmen Tilbage til Fremtiden, hvor hovedpersonen transporteres gennem byen på et svævende skateboard. Det er sådan et, vi har lavet her. Lige om lidt, så skal I alle sammen tage fat i snorene og få brættet til at svæve 10-15 cm over jorden, men først skal vi finde ud af hvem der skal stå i midten.
Der er jo bonusmaterialer på højkant – og her kan I vinde en platform, som I kan bruge til den afsluttende konstruktion og den gør I må stå inde ved konstruktionen og for eksempel holde en tagrende.
For hver runde / tjekpunkt I når, får teamet med en person i midten en platform. Her skifter personen i midten også.
Nu skal I beslutte hvem der skal starte i midten og hvad jeres strategi er for rækkefølge (Jo længere der diskuteres, jo mindre tid er der til at løse opgaven). - Når en er valgt tager du personen ind i midten og giver dem hjelm på.
Alle andre tager nu fat i håndtagene for enden af snorene uden at trække i dem. Bare start med lige at stramme dem op. - Vær opmærksomme på, at trækket foregår i kroppen ved at læne jer en lille smule tilbage med strakte arme. I skal altså ikke bruge musklerne i armene særligt meget. Lad os helt stille og roligt forsøge at løfte personen en lille smule op over jorden. Husk at strækket foregår i hele kroppen ved at læne jer en smule tilbage. Flot, sæt bare personen ned igen. I skal nu igang med at transportere personen gennem banen. Sørg for at personen hele tiden har næsen og fødderne pegende i banens retning. Det er altså alle jer andre, der skal sørge for at rotere pladen, så personen hele tiden vender rigtigt.
Sikkerhed
- Personen på boardet skal have hjelm på
- De må ikke trække for hårdt i snorene (personen kan flyve højt)
- Trækket skal foregå med kroppen – ikke med armene (pga. risiko for overbelastning)
- Sikre dig at der ikke er huller de kan falde i på banen eller andet de kan gå ind i eller falde over
- Gør opmærksom på eventuelt glat eller ujævnt underlag