Opmål ruter
Se i videoen hvordan du opmåler ruter inden man skal ud og tage billeder.
De afstande der henvises til i videoen, kan du se her:
Til dig der skal ud og tage billeder til en GPS bane
Billederne
Ved hvert punkt på kortet skal du tage et billede (altid vandret!), på den rigtige lokation. Jeg beskærer billederne til den korrekte størrelse senere (se billedet herunder, hvordan billeder beskæres til et meget aflangt billede.) Den blå boks er ca. der hvor kortudsnittet er placeret, så den del af billedet bliver heller ikke synligt. Du skal altså passe på med at være alt for tæt på, for en ret stor del af toppen og bunden af billedet beskæres væk.
Svaret på spørgsmålet må selvfølgelig ikke være at se på billedet!
…med få undtagelser: Jeg kan fx lave et skilt sløret, så svaret ikke kan ses, eller lave billedet sort/hvidt, hvis der spørges til en farve. Men det er lettest, hvis selve svaret ikke er synligt. – Er det tilfældet så nævn det i din mail til Mie.
Spørgsmålene
- Du skal udforme et spørgsmål, der kun kan besvares, hvis man er på lokationen!
fx: Hvor mange trin er der på trappen, hvilket nummer har huset osv. - Spørgsmålene skal omhandle noget, der er stationært, altså noget der stadig vil være der om 5-10 år … brug fx ikke vejarbejdsskilte.
- Svaret skal være entydigt – én farve, ét tal, “sidste ord på skiltet” og den slags.
Pas på med spørgsmål med tvetydige svar ex: “Hvad sælger de i butikken? – Huse” kunne også være lejligheder, boliger osv…. så hvis det ikke er noget tælleligt, en geometrisk form eller en farve, skal svaret helst stå et sted, hvor de kan citere direkte, så stavemåde kun kan være på én måde. - Det må IKKE være ja/nej spørgsmål
Upload og send
- Opdatér/ryk altid lokationen på google-kortet til, hvor billedet/spørgsmålet præcist er taget! Tjek at det er gemt – det virker ikke altid fra mobilen.
Det er altså helt ok at gå 50-200m hen ad vejen, hvis det gør, at der er en statue, et skilt, en bygning osv, hvor du kan lave et spørgsmål. Spørg den som har lavet kortet til dig, hvis du er i tvivl om, hvordan du retter punkterne på kortet. - Navngiv billederne det nummer, som de har på kortet.
- Skriv spørgsmål og svar (på ny linje) direkte ind på hvert punkt på google kortet:
- Når du har skrevet spørgsmål og svar ind på kortet, rykket punkterne og samlet og omdøbt billederne, så send billederne til den du har modtaget kortet fra via wetransfer (alternativt googledrev/dropbox – husk dog at dele mappen!!)
- Send gerne en mail med kortet igen og informer om at det hele er klar.
Andre fif
- Jeg kan bedst lide at cykle rundt, andre vælger at løbe/gå, og nogle steder kan man godt køre rundt i bil. Cyklen/løb er hurtigst!
- Jeg har fundet frem til at den letteste/hurtigste måde er at tage 2 billeder hvert sted: 1 til banen og 1 hvor jeg kan se svaret. Så er jeg sikker på, at jeg ikke har glemt at få svaret skrevet ned, for det sker for os alle og det er super træls at skulle tilbage!
- Tæl altid, om du har det korrekte antal billeder/spørgsmål før du kører hjem – vi overser alle et punkt i ny og næ, og det er bare dobbeltarbejde at skulle tilbage.
- Det kan være svært at finde punkter i naturområder, hvor der ikke er et skilt eller et hegn tæt på. Brug i stedet udsigten: “Hvor mange vindmøller/flagstænger er synlige herfra?” Husk dog, at det ikke er de bedste spørgsmål.
- Som nævnt tag altid som minimum det antal billeder jeg har lavet af punkter på kortet – du er også velkommen til at tage et par ekstra og tilføje dem til kortet, hvis der er et helt oplagt punkt. Mange baner genbruges og evt med flere hold næste gang, hvor flere punkter kan være gavnlige.
- Du må selvfølgelig altid gerne komme med kommentarer til banen, hvis du mener, det er en alt for farlig vej de skal krydse eller punktet er placeret på privat område, så skal punkterne selvfølgelig ikke ligge derinde! eller det bare er et ubrugeligt område og parken ved siden af ville være meget bedre o.s.v.
- Det sker nogle gange, at du står på en sti/mark og ikke kan finde på et spørgsmål, så du må gerne tilføje et punkt i nærheden, husk blot at tilføje det på kortet.
Husk at nyd den danske natur eller by på vejen – god fornøjelse!