Brain Game udfordrer og underbygger personligt drive og teamwork! Spillet er en øjeblikkelig stemningsskaber samt et anderledes værdifuldt perspektiv på jeres samarbejde. Forestil jer et intenst kapløb, hvor tæt teamwork og jagten på point motiverer alle. I arbejder på tværs af De 9 intelligenser, og det gælder om at spille på alle tangenter for at hæve teamets score inden for den givne tidsramme. Er du logisk, visuel, naturalistisk, sproglig, filosofisk, musisk, kropslig, inter- eller intrapersonel? Sammen knækker I koder og tal, pusler ord og figurer, danser og stomper, mimer og gambler, gætter gåder og får styr på dyr. Rummet summer af liv og fylder alle med gejst og god energi.
Tidsramme
2-3 timer med og uden udendørs opgave
Før dit første Brain Game
Brain Game er en konkurrence med fokus på vidensdeling. Der er forskellige opgaver til rådighed hele tiden samt opgaver, der deles fra en fælles pulje. Når teamet er klar til at aflevere en opgave, går de til bordet for godkendelse/revisionen. Her vælges med et terningskast, hvem der skal løse opgaven. Hvis løsningen er forkert, har det en konsekvens, og det næste forsøg giver færre point. Den udendørs opgave er ligeledes pointgivende. Point føres i et online sheet, og revisorer kan enten bruge computer eller tablet til dette.
Rammen for konkurrencen og de enkelte teams sættes før start. Kursusleder og instruktører går rundt og hjælper alle i gang, indtil det kører. Et team består af 5-7 personer, og der kan sagtens være 20+ teams i gang. Jo flere teams, desto skarpere styring.
Under klargøringen skal materialerne fordeles, noget er lamineret og genbruges, andet er til udlevering og skal medbringes fra gang til gang.
Der afsættes instruktør/er til revision og til hjælp ved bordene. Ved små teams må du holde tungen lige i munden, da der er flere opgaver at løse, når spillet kører.
Rollen som instruktør
Før arrangement
Hvis vi har lokalet, før kunden kommer, har vi god tid til at gøre klar. Alternativt kan det meste klargøres på forhånd, så det hurtigt kan rykkes ind i lokalet. Det, der skal klargøres er:
- Holdnumre til bordet
- Skrivegrej
- Oversigt over De 9 Intelligenser
Efter introduktion skal alle teams have resten af materialerne ud på deres bord:
- Styr på dyr
- Bogormen
- Pladen fuld arket og puslespillet med brikkerne hældt ud i låget
- Forkortelser
Bordet med fælles-øvelser klargøres og stilles hurtigt op. Det er vigtigt, at det ligger pænt som på billedet. Under selve spillet må du gerne løbende ligge det pænt.
Ved bordet for godkendelse/revisionen og ved opgavebordet stilles banner op.
Herudover skal der være en computer til revision, en terning og svarark til instruktører.
Hvis der er en udendørs opgave med, skal den også sættes op. Det er Morse, der er standardøvelsen – et alternativ kan være Leap Frog. Morse sættes op på samme måde som Team Sudoku, hvor pladerne med ledetråde hænges synligt i et område med fornuftig radius. Clipboards med morsekoden og en kuglepen/blyant gøres klar.
Under arrangement
Som instruktør på gulvet er din vigtigste rolle at være smilende og tilgængelig for spørgsmål.
Som revisor kan du godt hjælpe med spørgsmål og valg af øvelser de første par minutter, indtil alle er godt igang. Ellers beder du teamet stille op på række, og tildeler dem hver et tal mellem 1-6 (hvis de kun er 4, er der to, der får to tal). Du slår med terningen, og den med tallet skal præsentere løsningen. Når opgaverne bliver sværere, kan du være lidt fleksibel, hvilket afstemmes med kursuslederen inden arrangementet.
Løsningerne på de opgaver, de kommer op med, skal opfylde de krav som er beskrevet på opgavearket. Kravene til dans er ikke super høje, så den kan næsten ikke dumpes. I stomp skal der indgå 4 forskellige rytmer, det er altså ikke nok, at én knipser, én klapper og én slår på en spand. I højt på humør skal udtrykket gættes i første forsøg, så det ikke bliver en opremsning af de forskellige muligheder. Løsningerne på de andre opgaver er vist herunder:
Svarene på de andre opgaver er beskrevet tydeligt i svarark. Vend altid eventuelle spørgsmål med kursusleder – det er specielt vigtigt, hvis der er flere revisionsborde.
Det er en god idé at stille markøren i det felt, som det pågældende team skal til at løse. Fx som her, hvor team 2 kommer med første bud på den 5. stol. Hvis de svarer rigtigt, får de 100 point, ellers får de et x og kan komme tilbage og få 50 point.
Kursuslederen har en plan for:
- Hvornår den eventuelle udendørs opgave skal ind
- Hvornår den fælles historie skal læses højt
- Hvornår Forkortelser skal indsamles
- Hvor mange point til På Spil og hvornår arkene udleveres
Hjælp kursuslederen med at få det hele til at spille.
Efter arrangement
Oprydning er en vigtig del af klargøringen til næste arrangement, så vær grundig:
- Al lamineret materiale skal selvfølgelig bruges igen
- Saml materiale fra team-bordene ind og læg det i bunker med 6 af hver slags
- Læg det i de dertil indrettede mapper
- Laminerede ark med fælles opgaver lægges sammen
- Fælles opgaver samles i hhv. nettet og kassen til kuben
- Al print smides ud sammen med de brugte sider på blokkene
- Hvis der ligger GDPR sensitivt materiale på bordene, fx navnelister, samles det ind og makuleres på kontoret (hvis vi er de sidste, der forlader lokalet)
- Pak bannerne sammen og læg dem i den rigtige taske
Rollen som kursusleder
Før arrangement
- Afstem tidsplan med sælger og kunden
- Tag stilling til, om udendørs opgave skal med eller ej
- Afstem med kunden, om de er i lokalet, når vi ankommer eller om vi har tiden til at sætte op i lokalet
- Planen for opsætning i lokalet er vigtig, fordi informationen skal med i din mail til instruktørene
- Måske fordeler du instruktørenes roller forinden – det er en fordel, at de ved, hvad de skal
- Ved større setup sørg gerne for, at nogen har en computer med til revision
- Gå din PowerPoint igennem og ret, hvis der er ændringer til tidspunkter eller opgaver, eller hvis særlige hensyn skal med – fasthold layout
Under arrangement
Din vigtigste rolle under et Brain Game er at være til rådighed for spørgsmål. Har du instruktører med, kan de stå for revision, imens du kan være på gulvet. Ved mindre grupper har du det hele selv.
Husk at bevare roen; det er dig, der styrer slagets gang. Hav altid en plan for, hvornår de forskellige faser indledes:
- Hvornår skal udendørs opgave på?
- Hvornår skal den fælles historie læses højt – 5 minutter senere skal skal svar indleveres
- Hvornår indsamles Forkortelser (senest 15 minutter før slut)
- På spil udleveres senest 10 minutter før slut
Det er din vurdering, om der er noget, der skal rettes til i planen. Morse kan fjernes, hvis der er dårlig tid, medmindre det er aftalt på forhånd med kunden. Hvis Morse fjernes, skal den også fjernes fra PowerPoint inden introduktion og al tekst omkring den skal fjernes. På Spil er ikke nævnt i PowerPoint, og kan – hvis det brænder på – udelades uden kunden oplever noget tab.
Det er vigtigt at være opmærksom på, om nogle teams slet ikke får noget godkendt. I så fald skal du have fat i dem og spørge ind til, hvordan det går og motivere dem til at komme igang med at hente point. Det sker, at teams opfatter det sådan, at de skal kunne det hele, før de får det kontrolleret.
Som afslutning er det en god idé at vise de svære øvelser, forklare gåden mv., men det må ikke gå ud over tiden. Gør det før eller efter kåring af vinderteam, hvis der er plads.
Hvis nogen spørger, om niveau 4 i Pladen fuld kan løses, viser du dem det:
Efter arrangement
Når spillet er slut, skal der ryddes op. Hvis kunden forlader lokalet, er der god tid til at gøre det organiseret, men hvis I skal forlade lokalet umiddelbart efter, så sørg for at få al lamineret materiale og alle øvelser med ud af lokalet. Brug 5 minutter ekstra på at lægge alting rigtigt på plads, så det er nemt at starte op på det næste arrangement.
Hvis noget er gået i stykker, skal det markeres tydeligt og besked gives videre til Melanie (Sjælland) eller Tabitha (Jylland/Fyn). Fortæl, hvad der er sket og hvilken kuffert det handler om.
Arrangementsmaterialer
Her er links til de materialer, du skal bruge. Ved at klikke på dem, åbnes de i en ny fane. Husk at læse PowerPoint godt igennem.
Pointark: Åbner ny fane
Dance: Video
PowerPoint: Hvis du skal bruge PowerPoint skal du bruge den adgang til Microsoft Sharepoint, som du har modtaget.
Har du ikke adgang, kontakt da Jesper (26192333) eller Tabitha (29852936)
KL kan -hvis ledige- medbringe ekstra KL computere til revision fra hhv. Stilling eller RG i stedet for tablets.
Evt. kan KL foreslå INS inden arrangementet at medbringe egen computer til revision hvis INS foretrækker dette.