Team Stand Up Paddle kombinerer surfing, kanosport og fitness. Ude på vandet skal I alle op at stå på det store team-surfboard, hvilket kræver teknik, balance og planlægning. Få en unik maritim fællesoplevelse!
Det er verdens bedste øvelse
Fordi den foregår i uvant terræn for de fleste og kombinerer konkurrence, strategi, fysik, teknik, kommunikation, fælles mål og det her med alle at have en rolle for at perfektionere sejladsen. Øvelsen kan være god at have med både i oplevelses- og i udviklingsuniverset, fx i forbindelse med lange dage, hvor teamet trænger til en seriøs kontrast til foredrag, mm.
Opgaven
Teamet skal samarbejde om at optimere sejladsen for at komme hurtigst muligt gennem banen.
Der vil først være introduktion til board og padleteknik. Derefter er der træningsøvelser på vandet og transportøvelse på land. Til sidst konkurrence fordelt på heats så der sejler 2-3 teams pr. heat.
Regler
- Alle fra teamet skal være ombord på båden
- Man må ikke bevidst sejle ind i de andre teams eller på anden måde skabe farlige situationer
- Man må ikke prikke til de andre med sine padler
- Boardet må aldrig røre jorden under transport på land
- Alt udstyr skal med hele vejen gennem banen
- Tiden stopper når alt udstyr og alle personer i teamet har krydset målstregen
Udstyr
- Boards (5-7 personer på hvert board), tag gerne 1 board med som ekstra, hvis der skulle være utætheder i de andre
- Padler
- Veste
- Våddragter
- Neoprensko
- Elpumpe (gerne 2 stk)
- Generator (husk at tjekke for benzin. Fyld op ved Gokarts i CPC)
- Manuelle pumper (1 til hvert team)
- Skruetrækker til at justere på padler
- Bøjer m. lod og snor
- Evt. bolde til opvarmningsøvelser
- Evt. kano eller kajak til instruktøren
- Evt. minestrimmel til at markere målstreg
Opsætning
Du skal have et startområde – gerne på græs hvis muligt, så du er sikker på at have et godt underlag uden sten og muslingeskaller som kan ødelægge boardet. Så snart du ankommer ruller du bådene ud og tænder generatoren (tænd på knappen og træk i startsnoren). Så sætter du elpumpen til stikket på generatoren og tænder for strømføringen derpå også, så du mærker at pumpen begynder at puste luft ud. Montér pumpen i bådene og tjek at de sidder ordentligt fast, så luften ikke bare pustes ud i ingenting. Det tager cirka 10 minutter pr. board at få ordentligt luft i. Elpumpen kan formentlig ikke pumpe boardet hårdt nok op, så gør manuelle pumper klar til deltagerne, så de selv kan efterfylde med luft for at få den hårdhed de hver især finder strategisk bedst. Når boards bliver pumpet skal banen bygges. Det kan du bruge en kano/kajak til at hjælpe dig med. Tag bøjer med lod og snor med ud på vandet og dump dem strategiske steder. Det er fint hvis deltagerne kan løbe fra græsset og ned i vandet og padle cirka 50 meter ud for at vende om en bøje og padle 100 meter videre langs kysten for at runde næste bøje. Derefter skal de hurtigst muligt ind til land for at løbe tilbage til startstedet hvor målstregen er udlagt med minestrimmel eller på anden måde markeret. Gør alt resterende udstyr klart så det ligger overskueligt i variant og størrelse.
Rollen som instruktør
Du hjælper kursusleder med at få gjort alt klart. Det tager noget tid, så vær skarpe på at få det hele gjort, så alt står flot til når deltagerne kommer. De vil typisk være der lidt før start, så få opsætningen gjort færdig med det samme. Hvis du skal forestå introduktionen, så kan du lade alle deltagere tage plads foran et board som du bruger som demonstration.
- I står foran et kæmpe paddle-board. Det er lidt anderledes ifht. hvad de fleste har prøvet før. Der kan være 5-7 personer på de har krabater, så vi har god plads til hele teamet. Når I stiger op på boardet skal I selvfølgelig sørge for at holde balancen. Det ligger ret stabilt, så I kan være nogenlunde trygge. Fordel jer godt på boardet så alle har plads til at lave sine padletag og så vægten er jævnt fordelt ud over hele boardet. Hvis I står i venstre side af boardet, så hav venstre fod bagerst og højre fod foran jer i en god bredstående. Der skal være en god skulderbredde, måske lidt mere mellem jeres fødder, så I står solidt plantet på boardet med god stabilitet når bølgerne går højt lige om lidt. En sådan fodstilling vil gøre jer mest stabile, men den vil også åbne for, at jeres padletag kan blive mest effektfulde. Det kan godt være at I lige skal vænne jer til at stå op på boardet, så her i starten kan det være en fordel at sidde på knæ indtil I lige har fået fornemmelsen af bevægelserne derude. Jo bedre I bliver til at stå op på boardet, desto mere fart vil I også kunne producere, hvilket er godt i konkurrencesammenhæng. Når I tager jeres padletag, så bøj godt i knæene og brug hele kropsrotationen til at skabe fremdrift, så det ikke kun er armene der arbejder. Jo mindre låste i kan være i kroppen, desto mere kan I bruge rotationen i ryg og mave til at skabe effekt i jeres padletag. Rotér i overkroppen og bøj i knæene, så I får al kraft ned i båden. Vær gode til at finde en rytme, så I ikke slår padlerne ind i hinanden. Hvis I skulle falde over borde, så sørg for at holde godt fast i jeres padle, så I ikke mister den. Svøm hen til boardet, læg padlen op på boardet, tag fat med hænderne i stropperne på kanten af boardet og hiv dig op samtidig med at du giver nogle gode spark i vandet. Så er du hurtigt oppe igen. Pas på hinanden derude, så I ikke rammer hinanden med padlerne. Jeres padler skal gerne være indstillet sådan at de er lidt højere end jer selv, cirka 15 centimeter.
Sikkerhed
- Alle skal bære veste
- Man må ikke sejle ind i hinanden eller på anden måde forsøge at vælte de andre
- Man må ikke skubbe til hinanden med padlerne
- Sørg for at holde med fast greb på toppen af jeres padle
- Indtag korrekt fodstilling og brug hele kroppen til at skabe effekt
- Hav styr på jeres padle hele tiden, så den ikke ender i hovedet på de andre
- Hav altid en INS på landjord til at holde styr på udstyr og overblik over situationen på vandet
- Løft altid boardet fra jorden når det transporteres på land
-
Vær opmærksom på, at der kan være skarpe kanter på pagajen, hvis grebet ikke lukkes ordentligt eller låsen pludselig går op.
Erfaringer
Vi var 5 boards på vandet og skulle lave konkurrence. De blev inddelt i 2 puljer (á 2 og 3 teams). Heat 1 var Pulje 1 og heat 2 var Pulje 2. Taberne gik direkte i taberfinalen (heat 3), men vinderen af taberfinalen fik mulighed for at komme med i finaleheatet (heat 4). Det gav motivation til rent faktisk at deltage i taberfinalen. Puljevinderne gik naturligvis direkte i finalen. Det tager cirka 5 minutter at gennemføre banen som beskrevet ovenfor.
59msbg